Ahoj, já jsem damsky, člen councilu již nějakou dobu a aktivní web3 native. Momentálně se pohybuji napříč ekosystémy, ale ethereum jako takové a gweicz komunita mi stále dává velký smysl. Máme ale před sebou situaci, kdy by bylo idealni s komunitou neco udelat, nekam ji posunout.
Problém
- Neaktivita - možné důvody jsou bear market, nezájem, špatný motivační systém
- iniciativa - chybí iniciativa s gweicz něco dělat, nějakým způsobem se o to starat a posouvat to dále
- ownership v projektu - tím je myšleno, že stávající členové nemají pocit ownershipu, tj nemají svůj vlastní účel v gweicz a tímpádem žádnej důvod k aktivitě.
Řešení
- Osobně si myslím, že hlavní problém je ve špatně, resp nijak nastaveném motivačním systému pro členy councilu a členy komunity. Každý má jinou motivaci, někdo to dělá čistě pro komunitu, někdo si u toho rád přivydělá, je to dost přirozené, že za čas a práci jsou lidé odměňováni různými způsoby
- Řek bych, že v treasury je peněz dost a při správném vedení budou nadále přibývat.
Co navrhuji:
A) Zavedení motivačního systému, kde lidé co aktivně přispívají do gweicz budou mít nárok na odměnu. Bylo by to pro:
- Členy councilu, kteří aktivně udržují chod gweicz komunity, tj: pořádání palíren, psaní článků, pořádání eventů, meetupů, online streamů, prostě jakýkoliv druh aktivity kde člen obětuje svůj čas a dělá to pro dobro komunity
- Konkrétní částky by měly začínat od 200 $ a výše, aby to vůbec pro někoho mělo smysl. Zároveň se tak nastaví vysoká motivace pro členy dělat tento obsah kvalitně a pravidelně. Každopádně je jasné, že ne každá aktivita bude ohodnocena stejně.
B) Zavedení veřejného odměňovacího systému pro členy mimo komunitu.
- Tím je myšleno, že i člověk co není člen councilu ale například pouze člen komunity, může napsat článek, udělat video, uspořádat palírnu, udělat web a dostat za to zaplaceno. Vznikne tak veřejný repozitář, do kterého lze přilákat freelancery kteří si chtějí přivydělat a councilu to tak zároveň pomůže.
- Council vypíše do github repozitáře “issues” které je možné splnit a po splnění kvalitativních a časových podmínek, daný contributor dostane zaplaceno podle podmínek.